sunnuntaina, lokakuuta 18, 2015

Jotain tekeillä kuitenkin

Voisi luulla, että täällä ei enää neulota. Ei pidä paikkaansa. On ollut kyllä kaikenlaista muuta puuhaa. Silti aina jossain välissä ehtii neuloa jotain. Käsityöt ovat niin hyvää tekeviä, ettei niitä kannata unohtaa. erilaisissa lehdissä on ollut käsitöiden merkityksestä artikkelja ja haastateltu tutkijoita. Senhän me me neulojat toki tiedämme muutenkin!

Kodin kuvalehden jutussa oli mm seuraavaa:
Neulominen kannattaa, koska:
1. Se saa sinut tuntemaan ylpeyttä itsestäsi.
Puikkojen heiluttaminen ei suju kaikilta. Neulominen vaatii opettelua, virheistä oppimista ja pitkäjänteisyyttä. Kun näytät tekemääsi työtä jollekin, joka suhtautuu luomukseesi kuin ihmeelliseen taikatemppuun, saan hyvän syyn tuntea tervettä ylpeyttä saavutuksistasi.
2. Se käy meditaatiosta.
Kun hallitset perustaidot, neulomisesta tulee rentouttavaa. Samojen liikkeiden toistaminen menee lihasmuistiin eikä homma lopulta tunnu työltä lainkaan. Rytmikäs ja rentouttava liike on kuin meditaatiohetki. Kaupan päälle saat uudet villasukat tai torkkupeiton.
3. Se lieventää stressiä.
Neulomiseen liittyvä keskittymisen tunne ja rytmikkyys voivat hämätä esimerkiksi masennuksen ja stressin aiheuttamia oireita. Paikoillaan istuminen hidastaa sykettä ja alentaa verenpainetta. Tartu puikkoihin, kun huomaat ikävien tunteiden hiipivän kehoosi.
4. Se parantaa motoriikkaa.
Neulominen stimuloi aivojesi eri alueita samaan aikaan. Käytät neuloessasi esimerkiksi otsalohkoa (joka säätelee tarkkaavaisuutta ja suunnittelua), päälaenlohkoa (joka vastaa aistihavainnoista) ja pikkuaivoja (joka mahdollistaa sen, että liikkeesi ovat tarkkoja ja oikein ajoitettuja). Neulominen parantaa hienomotorisia kykyjä, joten se voi auttaa esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavia.
5. Se pitää aivot virkeinä.
Mitä enemmän käytät aivojasi, sitä paremmin ne toimivat ja sitä pidempään ne pysyvät terävinä. On tutkittu, että käsitöitä tekevät vanhukset kärsivät muita epätodennäköisemmin lievistä kognitiivisista häiriöistä.
6. Se auttaa estämään nivelreumaa ja jännetulehduksia.
Nivelet pysyvät terveinä, kun pidät ne liikkeessä. Sormien käyttäminen vahvistaa niiden rustoja. Tiesitkö, että neulominen vahvistaa sormia tehokkaammin kuin vaikkapa tietokoneella näpyttely?


Sukkia on tulossa. Mutta autossa Länsi-Suomeen suuntautuneella matkalla neuloin viikonloppuna neuletakkia itselleni. Väri sopii hyvin syksyiseen maisemaan, eikö vain!

4 kommenttia:

Annika kirjoitti...

Monta syytä neuloa hyvällä omallatunnolla! :)

iso gnu kirjoitti...

Annika: Näin on, pidämme hyvää huolta itsestämme!

Osakainen kirjoitti...

Wau. Nyt heti neule esiin.

Matleena kirjoitti...

Tuon kaikenhan me allekirjoitamme! :) Kiitettävästi asia on saanut julkisuutta mediassa.