tiistaina, elokuuta 10, 2021

Yhdet sukat ja yksi retkipäivä

Olen tyhjentänyt lankavarastojani myös tänä vuonna. Osan neulon itse  ja olen antanut jälkikasvulle lankaa, antanut muuten lahjaksi jollekin ja jkv vienyt kirpparille. Tämä Regian lanka on tosi vanhaa. Ostettu varmaan vanhasta Jyväskylän Anttilasta Forumista. Anttila muutti aikanaan sieltä muualle ja ollut poissa kuvioista jo kauan. 


Aloitin joskus alkukesällä  2,5 mm puikoilla näitä. 60 silmukkaa kerroksella ja ihan perussukat. Värit ei lainkaan teineille sopivat eli eivät siis kelpaa heille. Joten katselen, kelle annan tai vien myyjäisiin (jos ja kun joskus sellaisia saisi järjestää). Sukkien koko on vaikea asia. Toiset tykkää löysistä ja toiset napakoista sukista. Pidätkö ohuita sukkia suoraan iholla?  Haluatko paksut, lämpimät sukat sukkien päälle? Tai mahdollisesti kuten mulla viime talvena oli kahdet villasukat päällekkäin?
Näihin sukkiin kului 60 g. Loppulanka meni lahjoituslaatikkoon. Sukkien valmistuminen kesti, kun välillä keskeneräinen sukkaneule ja toinen 50 gramman kerä olivat satojen kilometrien päässä toisistaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin.


Keski-Suomen Allergia -ja Astmayhdistys sai viime vuonna Sokos Keskimaalta Ilo auttaa-kampanjasta rahaa ikääntyneiden astmaa sairastavien retkeen. Raha riitti bussiin, opastuksiin ja lounaaseen. Päivä oli antoisa eri kohteiden eli kolmen vanhan kirkon kierroksen osalta. Mutta oli myös ihana tavata vanhoja tuttuja ja kohdata uusia tuttuja. Ja kuten yksi meistä totesi, että näin kauan hän ei ole ollut poissa kotoaan sitten koronan alettua. Näin oli useamman kohdalla, me olemme kyllä olleet välillä pääkaupunkiseudulla ja Satakunnassa.

Eka kohde oli Petäjäveden vanha kirkko, jonka seudun 12 talonpoikaa rakensi mestarin johdolla vv 1763-65. Kirkko on Unesco-kohde.


Keuruun Vanhan Pappilan makoisan lounaan jälkeen tutustuttiin Keuruun Vanhaan kirkkoon draamallisessa opastuksessa pappilan piika Kaisan johdolla.  Tämä kirkko on rakennettu jo ennen Petäjäveden kirkkoa eli vv. 1756-1759. Kaisa oli mitä mainioin opas.

Viimeisenä kohteena oli Pihlajaveden erämaakirkko, jonka kylä rakensi samoin mestarin johdolla. Piti tulla saarnahuone, mutta tulikin kirkko ja Keuruun silloinen kirkkoherra sai tuomiokapitulin moitteet. Tämä kirkko on rakenettu vv. 1780-1782. Opastusten kanssa sai näistä rakennuksista ja elämästä vuosisatoja sitten paljon paremman kuvan.
 

6 kommenttia:

KristiinaS kirjoitti...

Oih! Retki! Luksusta!

Sude kirjoitti...

Nämä vanhat kirkot ovatkin todella kauniita ja arvokasta perinnettä.

Iso Gnu kirjoitti...

Kristiina: Retki oli todella luksusta kaikille puolin. Nyt avi päätti meille sisätiloihin 10 henkilön rajoitukset mm. Retki olisi peruuntunut. Nyt sitä voi muistella ja olla kiitollinen.

Sude: ovat kauniita ja upeita käden töitä. Minkä uhrauksen ja työn talonpojat ovat tehneet rakentaessaan.

Matleena kirjoitti...

Antoisa retki teillä. Ihania tunnelmallisia kirkkoja nämä entiseen tapaan tehdyt. Nyyisiä ei voi verratakaan näihin.
Voisi kai sanoa näistä sukista, että ovat melkein antiikkilangasta tehdyt.

Olifantti kirjoitti...

Retkeilyt on nykyisin harvinaista herkkua. Paljon olet taas sukkia neulonut.

Iso Gnu kirjoitti...

Matleena; retki oli kyllä antoisa. On kiva muistella jälkikäteen, kuten kohtaamisia ihmisten kanssa.
Niin, antiikin määritelmä on kait muuttunut ja se on virallisesti 60 v. Ei ihan antiikkia, mutta vuosikymmneniä kuitenkin. :)

Repu: Retkeilyt on tosiaan harvinaisia yhdesä. Tosin viikonloppuna oltiin Satakunnassa mieheni kanssa ja yövyttiin hotellissa. Tavattiin kuitenkin siskon perhettä.