maanantaina, huhtikuuta 08, 2019

Amppareiden karkotukseen

Välillä takapihan terassilla syöminen on ollut hankalaa ampiaisten takia.  Heti kun meni ruokalautasen kanssa ulos, niin ampiaisia pörräsi lautasella vaatien osansa. Suomen kesä on niin lyhyt, että olisi kiva nauttia ulkona olosta mahdollisimman paljon.  Viime keväänä kävin taisteluun ampiasten kanssa ilman mitään myrkkyjä.  Mökillä tein ekaksi suodatinpussista ja paperista valepesän ja kiinnitettiin terassin kattoon. Kotona tein vähän kauniimpia eli virkkasin harmaasta langasta pesän ja täytin sanomalehdellä. Viime kesän yksi oli terassin katossa naulattuna ja toinen leikkimökin katossa paikoissa, jonne ampparit tekevät pesänsä yleensä.
Viime kesänä ihan yksittäisen ampparin näin terassilla, mutta muuten saavat asustaa tontilla muualla rauhassa.
Virkkasin Seitsemän veljestä langasta 3,5 mm:n virkkuukoukulla. Tein ihan omasta päästä ja vähän erikokoisia niistä tuli. Niin on  ne pesätkin ovat erikokoisia. Virkkasin melkoisen määrän ja myyjäisissä myytiin niitä ja onneksi jäi sen verran, kun olin luvannut virkata lasten huusholleihinkin.

En tiedä oliko sattumaa vai ihan oikea juttu viime vuonna.Toimi kuitenkin meillä ja ystävällä. Kuulemma ampparit on reviiritietoisia ja eivät änkeä toistensa reviirille. Sisällä virkatuissa pesissä on Hesaria ja Keskisuomalaista. Vanhat valepesät ovat olleet katetulla terassilla ja ovat valmiina siellä jo. Lankaa kului  kuvan pesiin ja muutamiin muihinkin n.120 g.

3 kommenttia:

Sude kirjoitti...

Ainakin minulla toimi valepesä viime kesänä loistavasti. Talven se oli sisällä kissanleluna, mutta pääsee kohta taas ulos roikkumaan. Todella hyötykäytettyä lankaa =D

liisan kotona kirjoitti...

Meillä ei juurikaan ole ampparinpesiä. Viime kesä oli kyllä ampiaisten suhteen aivan katastrofi, kun niitä oli tuhansia ja änkesivät jopa ruuan kimppuun ulkona terassilla. Toivotaan, että nämä toimii. Mukavaa alkanutta viikkoa :)

iso gnu kirjoitti...

Sude: Kiva kuulla, että sinullakin toimi. Nyt tuo lumikerros Keski-Suomessa hidastaa väähn ampparien tuloa. :)

Liisa: Meillä toimi ja näköjään Sudellakin. Ruoka ne villitsee. kyllästyin siihen, ettei saanut syötyä ulkona. Viime kesä oli niin helppo sen suhteen.