torstaina, marraskuuta 26, 2020

Joululahjoiksi ja muuten

Jouluun on enää kuukausi aikaa ja kohta pitäisi olla joululahjat valmiina. Nyt ei voi enää viime tipassa neuloa lahjoja. Toisen kerran olemme joulun kahdestaan. Edellinen kerta oli vuonna -77 eli jo on aika ollakin kahdestaan joulu. Se siis merkitsee sitä, että lahjat täytyy postittaa/lähettää muuten ajoissa matkaan. Kolme sukkaparia puuttuu enää kahdestatoista tai oikeammin kolmestatoista. Kahdet on aloitettu jo niistäkin. Tosin toisen kanssa jumittaa ja on ohjeen ymmärtämisen vaikeutta.


Fingering-vahvuista lankaa ja 2,5 mm puikot ja oli tikuttamista. Koko on kuitenkin 38. Aloitin varmaan väsyneenä sukat, kun alkuun pääseminen oli tosi hankalaa. Purin kolmeen kertaan koko homman ja aloitin uudelleen. Tosin sitten jälkeenpäin mietin, että mistäköhän se kiikasti. Ohje on Nina Laitisen Soulmates III ja muuteltuna eli en tehnyt taakse mitään erityistä, kuin resorin (1 o, 1n) lopetin kiilamaisesti takana. Lankana on Louhettaren Luolan Käreitär värinä Utu. Lankaa kului 63 g. Väri on kaunis tasainen, kuvassa vain hullusti näyttää väri vaihtuvan.


Toiset lahjasukat valmistuivat keltaisina toiveen mukaaan. Lisäksi toivottiin palmikoita ja niitä sitten väänsin antaumuksella. Eikä näitä sukkiakaan päässyt loppuun purkamatta. Kerran purin pitkän pätkän oikein neulomaani, kun tulkitsin tilannetta väärin. Silloin harmitti pikkuisen. Yleensä purkamiset liittyivät siihen, että palmikko kiersikin väärään suuntaan. Kuvassa näyttävät palmikot kiertyvän samaan suuntaan, kun toinen on "pää alaspäin". Mutta kyllä ne kiertyvät peilinä sukissa. Joku virhe jäi joukkoon, mutta se sallittakoon käsityön ollessa kyseessä. Lankana oli Sisu ja 3mm puikot.  Lankaa kului 76 g. Nämäkin ovat jo kokoa 38. Kohta kaikki lapsenlapset ovat kokoa aikuinen.

Yhden lapsenlapsen siililapaset jäivät pieniksi ja tuli toive uusista siili-lapasista. Ne sitten neuloin muiden neuleiden välissä. Ensin vaalean beiget peruslapaset intialaisella peukalolla ja 9 s/ puikolla . Nuorten kädet on pitkiä ja kapeita. Valmiiden lapaseten selkämyksestä poimin silmukat ja neuloin sileää oikeaa hapsulangalla, . Toisaalta entiedä, miltä näyttäisi aina oikealla neulottuna. Tuskinpa paljon eroa. Päättelin yhdessä yläreunan silmukoiden kanssa. Sitten vaan ompelin sivut kiinni. Lankaa kului 72 g näihin lapasiin.Lankoina olivat Seitsemän veljestä ja King cole Moments hapsulanka ja puikot 3,5 mm. Silmät ja suun kirjoin jämälangoilla.
 

Eka jouluksi leivottu leivonnainen eli hedelmäkakku ja ohjeena joku jostain bongattu ja kirjoitettu ohje, jota muuntelen tilanteen ja tarvikkeiden mukaan. Tai oikeasti yhtenä viikonloppuna leivoin joulutorttuja, mutta ne hävisivät parissa päivässä. Joulukortit on melkein tehty jo.

Ei muuta kuin takkuamaan sukan pariin. Seuraavalla kerralla ollaan jo joulukuun puolella, kun kirjoittelen.

Hyvää adventinaikaa ja alkavaa joulun aikaa!

11 kommenttia:

KristiinaS kirjoitti...

Kaunis kakku. Mulla ei oo mitään jouluneulomisia tms, lainkaan kun ei ole perhettä mille tekis. Muutamia joulukoristeita oon jo laittanut esille kun ovat niin kauniita; lasijuttuja joita oon saanu Terhiltä ja ristipistoja Eilalta, siis blogitutuilta. Ja iki-ikivanha jouluinen talo on tuossa katsottavana.

Iso Gnu kirjoitti...

Kristiina: mun äiti teki aikoinaan sukat ja kirjoneulelapaset lapsenlapsilleen (14) ja sitten heidän puolisoilleen ja lastenlastenlapsille sitä mukaa kun heitä syntyi. Olihan niitä sitten jo yli 10. Äitini muistotilaisuudessa vanhin tyttäreni muisteli mammaa kaikkien lastenlasten puolesta ja toi esiin tämänkin asian. Lastenlapsista osa tuli kiehnäämään minua ja lopulta yksi kuiskasi mulle; Mummi, me tykättäisiin, jos sä tekisit samalla lailla ja et antaisi heti kun on valmiina. Anna joululahjaksi. Karkkia sisällle, niinkuin mammakin.
Ajattelin juuri eilen myös, pikku hiljaa tuoda joulua sisälle. Ulkona on vähän valoja ja lyhty led-valoineen.

Matleena kirjoitti...

Ihana tapa tehdä jälkeläisille joululahjaksi sukkia/lapasia! Varsinkin, kun lapsenlapset ovat niitä toivoneet. 😍 Meilläkään kuten Kristiinalla ei ole perhepiirissä lapsia, joten lahjaneulomuksia en tee jouluksi, muuten kylläkin. Jouluakin vietämme hiljaisesti ja koristelua on vähennetty entisestä kovastikin. Minun puolesta voitaisiin jättää kuusikin pois, mutta mies ja tytär haluavat sen. Kuusi tuodaanu mökiltä pihapiiristä, kesällä jo valisemme sen valmiiksi. Nytkin se odottaa autotallissa vesisankossa.
Oikein hyvää adventin aikaa teille!

Iso Gnu kirjoitti...

Kiitos Matleena!Meilläkin on tosiaan kahden joulu, kun ei ketään voi tavata. Mutta kokemus on se vuosikymmenien jälkeen.
Hyvää adventin aikaa teillekin! Juuri hain esille adventtikynttelikön huomiseksi.

Liisan kotona kirjoitti...

Kauniita sukkia. Niitä onkin kiva antaa lahjaksi. Vaikka olen paljon sukkia tehnyt, niin muutamat vielä puuttuu. Herkullisen näköinen kakku :) Hieman jännitetään, miten tämä korona vaikuttaa joulun viettoon. Vietämmekö kahdestaan vai voivatko mieheni lapset perheineen tulla joululounaalle. He asuvat kaikki tässä lähellä onneksi. Mukavaa joulukuun alkua :)

Kutookutoo kirjoitti...

Ihania joulunalusneuleita. Olet ollut todella ahkera.
Kyllähän se mietityttää, tänä vuonna tulee ihan erilainen joulu.

Iso Gnu kirjoitti...

Liisa: Kiitos!Kakku oli hyvää ja oli pakko viedä varaston pakastimeen, muuten siitä ei olisi jäänyt jouluksi mitään. ;) Tämä on jännittävää, kun tilanteet muuttuvat. Meillä on jo selvät sävelet, kun jälkikasvu asuu pääkaupungissa ja riskien takia olemme kahden.
Mukavaa joulukuun alkua myös sinulle!

Kutookutoo: Kiitos! Aika hiljaista on, kun ei voi käydä oikeastaan missään ja kukaan ei voi käydä. Vaikka puuhastelee kotosalla, niin aikaa kuitenkin jää neulomiseenkin. Otetaan tämä joulu erilaisena kokemuksena.

Repu kirjoitti...

Kiva, että joku muukin purkaa. Minä olen nyt koko ajan purkanut ja kerinyt. Saa nähdä, tuleeko jotain lahjoja valmiiksi asti.

Iso Gnu kirjoitti...

Repu: puran aika usein. Nytkin olen miettinyt, että joululahjoilla ei olisi niin hoppu, jos tekisi heti oikein. Mies joskus naureskeli, kun purin ja sanoi: nó, riittää kauemmin neulottavaa.

Hepsi kirjoitti...

Kauniita sukkia molemmat.
Minullakaan ei mitään joululahjaneulomuksia ole, kun ei ole perhepiirissä pikkulapsia. Yhden huivin olen jo aiemmin neulonut. Joulusta ei ole vielä varmuutta, ehkä sen vietämme kahdestaan toista kertaa elämässämme. Ihmeellistä aikaa tämä.

Iso Gnu kirjoitti...

Kiitos Hepsi! On tämä erikoinen vuosi. Kunhan terveinä saisi olla.