tiistaina, heinäkuuta 11, 2023

Heinäkuun juttuja

Useamman vuoden ajan on ollut heinäkuun ykkösjuttuni Neulefestarit.  Tänä vuonna olin torstaina ja perjantaina festareilla. Alla oleva kuva on neuleystävien hyvin Vaaka-painotteinen kuva. Vaaka-neuletakkia näkyi viime vuonna ja monet ostivat langat Vaaka-neuleeseen. Kyseisen neuletakin on suunnitellut Anna Johanna. Minäkin ostin langat Säiewoolilta vuosi sitten, mutta kaapissa nuo vielä ovat. Ohje on kyllä printattu jo valmiiksi. Ainakin yksi lapsenlapsen pusero pitää neuloa ennen sitä.


Ystävien päällä viime kesän langoista valmistuneet Vaaka-neuletakit. Toisella on tulossa vaalea Tyyne-pusero, jossa samanlainen raidoitus. Oikealla toisen Vaaka on tulossa. Neuloin sukkia,joista vähän lisää myöhemmin. Perjantaina olin kursseilla; Käsityökekkerien Veeran molemmilla kursseilla. Lisää on opittu vaatteiden korjaamisesta, parsimisesta ja huollosta ja jämälankojen käytöstä. Jämälangat alkoivat kutittaa sormia, mutta nyt on tehtävä ensin muuta.


Festarihuivi oli tänä vuonna Titityn Tiina Huhtaniemen suunnittelema Toivo-huivi. Ensiksi ajattelin olla neulomatta huivia; pitsi ja minä ei oikein olla ystäviä. Aloitin kuitenkin huivin 10.6. ajatellen tätini hautajaisia;mustan mekon seuraksi tarvitsin jotakin. Langaksi valitsin Tynn Linen grafiitinharmaana, joka ei ole ihan kivoimpia neulottavia--kolme säiettä löyhästi kierrettynä. Tsekata sai aina välilläja vähän korjatakin.


Pitsi oli todella selkeää neulottavaa ja tein koko mittaan viimeistä joustinneuletta lukuunottamatta. Pakko sanoa, että jonkun kerran purin pitsiä, mutta hyvältä se näyttää. Yksi pikkupojista totesi , että miksi mummi neulot reikiä. Lopulta mummi sai ajoissa lauantaiksi 8.7 hautajaisiin huivin ja pestyä ja pingotettua.


Kuvissa pusero ei oikein ole paras mahdollinen tausta pitsille. Pitsihuivi on kesäisen keveä ja juhlavakin. Arkihuivia tästä ei tule. Eiköhän sellaisia tilaisuuksia tule, että tulee käyttöön. Täysin ohjen mukaan tein ja pyöröt olivat ja lankaa kului 169 g. Olisi voinut tehdä kolmesta kerästä hyvin, kun 4. kerästä meni aika vähän. 


Kerttu-sukkia olen neulonut useamman kymmenen paria  ja onneksi valmiina oli ei-varattuja kakis paria. nimittäin aika lopputingassa keksi, että neulon hautajaisiin sukat neljälle lähiomaiselle. Yhdet neuloin Seitsemän veljestä Kuura-langasta, joka on tumman, havunvihreää hopeisin välkkein. Naisten koko ja lankaa kului 98 g.


Vika pariksi neuloin vaaleanpunaiset tai vanhan rosan väriset Kerttu-sukat. Torstaina neuloin näitä festareilla ja illalla vielä kotona kavennukset.Perjantaina päättelin ja viimeistelin, kun lauantaina annoin. Näihin sukkiin kului 92 g. Kuvan unohdin ottaa sukista ja kuva otettu auton takakontissa olevista sukista.


 Pionit ovat lopettaneet kukintansa ja viimeisissä kukissa oli tämä koppakuoriainen, jonka nimeä kyselin Instassa. Yksi neuleystävistä torstai-iltana löysi nimen tälle kuoriaiselle: Kiiltokuoriainen.

7 kommenttia:

Puikoillanikin kirjoitti...

Oletpa saanut paljon aikaan kesäkuumalla. Kaunis ajatus neuloa sukat vainajan omaisille; varmaan lämmittää mieltä surullisena aikana.
Harmi, että kommenttini menevät roskikseen, mutta hyvä, etteivät häviä aivan kokonaan.

Maarit kirjoitti...

Tänä vuonna oli mielenkiintoisen oloisia neulekursseja, mutta ehkäpä jonain vuonna uskaltaudun neulefestareille.

Ihana idea antaa omaisille villasukat <3

Sude kirjoitti...

Kaunis huivihan siitä tulikin. Noita Kerttu sukkia en olekkaan koskaan neulonut, täytyy laittaa nyt ohje muistiin.

KristiinaS kirjoitti...

Hyvä huivi tuli, nykyään alkaa oleen käyttöä tummalle huiville.
Mä olin lauantaina festareilla, näin Hepsin ja kuulin häneltä missä oot kun sua kaipailin. Kivat oli festarit yhden päivänkin ajan. Ehkä vois joskus olla kaksikin päivää. Ostokseni oli maltilliset.

Iso Gnu kirjoitti...

Puikollanikin: Nyt kommenttisi ei mennyt roskikseen. Itse asiassa sain ja sisarukseni myös joko kirjoneulesukat tai -lapaset tältä tädiltä äitini muistotilaisuudessa. Koin sen silloin lohdutuksena ja sukat ovat edelleen "lohtu"-sukat.

Maarit: Kiitos! Kursseilla vanha konkari parsimisessa oppi jotain uutta ja vaatehuollosta. Vaatelaastarikin tuli tutuksi sivujutussa. Jämälanka-osio oli kiva ja ei muuta kuin odottamaan Veeran uutta kirjaa jämälangoista.

Sude: Kiitos!Kannattaa neuloa Kerttu-sukat; on minun puoleeellinen mielipiteeni ;)

Kristiina: Huivi on hyvä ja on mielessä jo kaksi tilaisuutta, jonne se käy mekkoni kanssa. Hyvä kun sait Hepsiltä terveiset. Tällaista tänä vuonna. Ostin yhdet sukkalangat Ilulta ja se oli kaikki ostokseni.

Olifantti kirjoitti...

Neulefestarit kuulostaa kivalta, kuten reikien neulominenkin.

Iso Gnu kirjoitti...

Olifantti: Neulefestarit on kivat, kun on monenlaista. Neulojien tapaaminen, uusiin tutustuminen. Lapsilla on hauskoja termejä ,sanoja asioillekuten reikien neulominen.